Training

Bij ieder paard begin ik met grondoefeningen, waarbij het contact, de gevoeligheid en de omgang centraal staan. Het lichaamsbewustzijn is belangrijk voor eedemonstratie grondwerkn paard, waardoor hij beter in staat zal zijn zichzelf te dragen, een ruiter te dragen en vrij te kunnen bewegen.

Grondwerk

Grondwerk neemt een belangrijke plaats in bij het trainen, omdat het de basis legt voor contact, gehoorzaamheid, samenwerking en spel.

Grondwerk kun je met elk paard vanaf iedere leeftijd doen, zolang je het aanpast aan de geestelijke en lichamelijke mogelijkheden van je paard!

Conditie

Je paard heeft conditie nodig om de oefeningen gemakkelijk te kunnen uitvoeren. Conditie krijgt een paard bijvoorbeeld door aan een lange lijn wandelingen te maken, waarbij ik ernaast loop of rijd op Saafan, mijn arabische ruin. We maken dan lange rechte stukken in stap, draf en galop, zonder extra belasting.

Naar buiten

Samen buiten op stap zijn, spelenderwijs, ontspannen, leren en vertrouwen krijgen in elkaar.

Basis voor het rijden

Training in natural horsemanshipDaarnaast is grondwerk een belangrijke basis voor het rijden. Je leert je paard op kleine signalen te reageren en op een leerzame en speelse manier voor beiden, leidt je je paard op als rijpaard.

Stelling, buiging en verzameling worden tijdens het grondwerk geleerd.

De overgang van naast je paard naar op je paard is nu nog maar een kleine stap en vanzelfsprekend.

Ik ben van mening dat het berijden voor zowel paard als ruiter een plezierige onderneming zou moeten zijn.

De zit

Jouw zit als ruiter is een belangrijk punt in het berijden van je paard. Daar zal ik dan ook veel aandacht aan besteden tijdens de trainingen. Regelmatig krijg ik de vraag, waarom het paard uitwijkt met b.v. de achterhand in de wending. Als je scheef zit en in de wending naar buiten neigt, is het voor je paard een moeilijke opgave om mooi rond door de wending te gaan.

Als ruiter heb je lichaamsbewustzijn, evenwicht en ontspanning nodig om je paard ongehinderd te kunnen berijden.

Samen bewegen

Grondwerk als basis voor een goed ruiterDe ervaring van eenheid en samen bewegen is een bijzondere ervaring. En het geeft veel zelfvertrouwen aan de ruiter. Tijdens de zittraining wordt er onderanderen gewerkt met energie richten. Het gebied van je bekken en navel stuurt, drijft en houdt het paard in. Hierdoor zul je een veel betere en makkelijker samenwerking met je paard krijgen. Zittraining zonder zadel, met of zonder rijpad, is goed voor je balans, het recht zitten, het contact met je paard, enz.

Plezier en spel

Plezier, spel, belonen en het duidelijk maken van de rangorde (de ruiter is de leider), komen steeds in de verschillende situaties aan de orde. Als je tijdens een buitenrit/wandeling in een spannende of opwindende situatie terecht komt, zal je paard zich makkelijk aansluiten bij de leider. Het zal in deze situatie dus afwachten wat jij doet en je daarin volgen, met een doorhangende lijn, ondanks de spanning en de mogelijke neiging om te vluchten.

Je eigen lichaamsbewustzijn en lichaamstaal ontwikkelen vind ik een leuk en leerzaam proces. Het besef dat ieder paard en mens zijn eigen sterke en zwakke kanten heeft, maakt dit proces zo belangrijk.

En geduld, heel veel geduld

Geduld, zachtheid en eerlijk leiderschap zijn eigenschappen van een goed ruiter/paardenmens.