Consult

Voor diverse problemen met je paard kun je ook mijn hulp inroepen. Bijvoorbeeld bij gedragsproblemen, zoals angst in allerlei vormen, nerveuziteit, verzet of agressie tegen de ruiter of eigenaar. Gedragsproblemen kennen veel en zeer uiteenlopende oorzaken.

Overvragen en ondervragen

Het overvragen, maar ook het ondervragen van een paard kan tot grote problemen leiden in het gedrag. Zowel fysiek als mentaal verschillen paarden onderling en dat heeft gevolgen voor de manier van training en de opbouw in de oefeningen die je met het paard kan doen. Een voorbeeld hiervan is het temperament, zelf train ik graag met mijn arabieren. Ze zijn leergierig, vriendelijk en temperamentvol. Als ik vaak hetzelfde doe en langzaam ga, loop ik de kans dat ik het contact verlies en de vrolijke samenwerking. De innerlijke rust die ik heb als ik met ze werk is daarnaast erg belangrijk.

'Paarden tempo'

Paarden leren in een zeer uiteenlopend tempo en de mensen die met hem samenwerken ook. Daar hoor je je als mens bewust van te zijn, om zo tot een goede samenwerking te komen en een goede band te krijgen, op basis van wederzijds vertrouwen.

Stilstand is achteruitgang samen op pad geweest

Een paard de hele winter op stal zetten is slecht voor het paard! Een paard is nu eenmaal niet gemaakt om stil te staan.

Fysiek en mentaal is de winter voor deze paarden een moeilijke periode.

Fysiek of mentaal onvermogen

Ingeval van fysiek onvermogen, waardoor het paard bijvoorbeeld niet goed in staat is om de ruiter zonder pijn te dragen, kunnen zich problemen ontwikkelen. Het paard kan fysieke klachten krijgen en mogelijk in verzet komen, agressief reageren of apatisch alles over zich heen laten komen.

Maar ook kun je als trainer te snel, te langzaam, saai, te moeilijke en te makkelijke oefeningen doen, waardoor je paard mentaal niet meer goed kan functioneren. Hier naar te durven kijken en er mee aan de slag te gaan is naar mijn inziens eerlijk leiderschap.

Gevolgen voor het gedrag

Groot is de kans dat dit gevolgen heeft voor het gedrag, de samenwerking en het rijden. Ik kom vaak paarden tegen waarvan gezegd wordt dat het agressief is, nerveus is of niet 'wil' werken. In veel gevallen is de basis voor het samenwerken niet goed gelegd of het paard is fysiek niet in staat het gevraagde uit te voeren. De meeste paarden zijn geen topsporters, net als wijzelf trouwens, maar met een goede opbouw in de training en met spel en plezier kan je verrassende resultaten bereiken in datgene wat je samen doet.

Een gelukkig paard met een gelukkig mens is een prachtige combinatie in wat ze ook samen doen.

Verwachtingen bijstellen

De omgang met het dier veranderen en je verwachtingen ten aanzien van je paard of jezelf bijstellen, zal vaak dit soort problemen oplossen. Ik ben, naast paardentrainer, magnetiseur en maak regelmatig gebruik van magnetiseren, eventueel ondersteund met aura-soma en bachremedies, om de emotionele en fysieke toestand van het paard te verbeteren en optimaal te krijgen. Over het algemeen ervaren paarden een behandeling als heel prettig en laten zich makkelijk behandelen.

Therapie met behulp van paarden

Met paarden leven, zijn en trainen heeft mij persoonlijk veel gegeven. Paarden zijn wijze wezens, met een bijzonder vermogen om mensen te begeleiden naar eigen persoonlijke inzichten en groei. Het werken met de hulp van mijn paarden is ontstaan vanuit mijn werk als activiteiten/creatief therapeut en mijn werk als magnetiseur en aura heler. Een paard heeft het vermogen en de gave om samen het pad te bewandelen van emoties onderzoeken en verwerken, van verandering teweeg brengen in een veilig emotioneel samenzijn, te spiegelen en te transformeren.